Tájékoztató

Óvodai és iskolai szociális segítő szolgáltatás

 

Elérhetőségek

 Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Humán Szolgáltató Központ

Család –és Gyermekjóléti Központ

Igazgató: Hegyi Anita

Központvezető: Németh Margit

5000 Szolnok, Karczag László út 2.

Telefon: +36-56/522-032

E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

nlap: www.humanszolgaltato.hu

 

Óvodai és iskolai szociális segítő: Kállai-Tóth Edina

Telefon: +36-30/789-0572

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Készenléti ügyelet: +36-80/627-777

Kék vonal: 116-111; 116-000

Gyermekvédő hívószám: 06-80/630-155

  

 

Milyen problémával lehet a szociális segítőhöz fordulni?

·         Iskolához köthető problémák pl.: szorongás, tanulási nehézségek, motiválatlanság, iskolai konfliktusok, magatartási problémák.

·         Gyermeknevelési kérdésekben pl.: önállótlanság, szófogadás kérdése, otthoni feladatok és leckeírás, szülő-gyermek konfliktusos viszonya.

·         Családon belüli problémák pl.: bántalmazás, családon belüli kapcsolati problémák, válás, veszteség, túlzott alkoholfogyasztás, szerhasználat.

Hogyan tud segíteni a szociális segítő?

·         Egyéni tanácsadás, segítő beszélgetés tanulóknak: melynek célja a diákok támogatása  a számukra nehézséget okozó élethelyzetek kezelésében.

·         Tanácsadás szülőknek: az iskolai problémák kapcsán- segíti a szülőket az enyhébb családi nehézségek, elsődlegesen a gyermeknevelés nehézségeiben.

·         Részvétel a szülő és a pedagógus közötti megbeszélésen: mindkét fél kérheti a szociális segítő aktív jelenlétét.

·         Közvetítés tanár-diák, szülő-gyermek kapcsolatban: a szociális segítő közvetítőként segíti a nehézséget okozó konfliktusok megbeszélését és rendezését.

·         Információnyújtás: az elérhető pedagógiai, pszichés, szociális szolgáltatásokról, jogokról, a szociális rendszer működéséről.

·         Segítségnyújtás az ügyintézésben: szükség esetén tájékoztatás nyújt a szociális ellátásokról és intézményekről, és az ezekben szokásos eljárásokról és lehetőségekről, segít konkrét  ügyek ( pl.: kapcsolatfelvétel, időpont egyeztetés, nyomtatványok kitöltésében) intézésében.

·         Közvetítés szolgáltatásokhoz: a probléma jellegétől függően, javaslatot tesz a megfelelő intézménnyel való kapcsolatfelvételre és segítséget nyújt a kapcsolat kialakításában.

·         Delegálás súlyos veszélyeztető helyzetben: elhúzó családi konfliktusok esetén, mint jelzőrendszeri tag delegálja a családot a család-és gyermekjóléti szolgálathoz.

Az óvodai és iskolai szociális segítőt a gyermekek és a szülők önként is megkereshetik, ha tanácsra van szükségük a problémájuk megoldásában.

Törvényi háttér:

·        a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény, valamint a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 15/1998. (IV. 30.) NM rendeletei

 


 

SZKTT Humán Szolgáltató Központ

 CSALÁD- ÉS GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT

 

A SZKTT Humán Szolgáltató Központ Család és Gyermekjóléti Központ „Őszi tábort” szervezett Parádfürdőre, melyben Iskolánkból 11 hatodik osztályos gyerek vett részt , Tónai-Kas Éva Intézményünk  szociális segítőjének vezetésével. A diákokat az osztályfőnökök jelölték ki kiemelkedő, közösségi- és csoportmunkájuk alapján.

A tábor célja a tanulók aktív  pihenésének  és kikapcsolódásának elősegítésén túl, hogy a programok során a gyermekek megismerhessék más  (Szegő Gábor,, Széchenyi Körúti, tiszavárkonyi Endre király) általános iskolák hasonló korú diákjait, a  közösségi élet alapjait és a társas élet szokásait.

Az őszi szünetben lebonyolított 3 napos programban szerepelt a sóstói kilátó és  a siroki vár megtekintése, a parádi Kocsi Múzeum megismerése,  a mátrafüredi Adrenalin park meglátogatása és kipróbálása, valamint gyalogtúra az Ilona vízeséshez.

A gyerekek nagyon jól érezték magukat és sok közösségi élménnyel gazdagodtak. Íme néhány személyes vélemény:

-”Legjobban az esti tábortűz tetszett, mert eddig ilyenen még nem vettem részt.”

-”A vízeséshez hosszú volt az út, de mindig akadt beszélgetni valónk, így gyorsan eltelt az oda-vissza út.”

-”Az Adrenalin parkban hideg volt, de a magas függőhíd után alaposan kimelegedtünk. Büszke voltam magamra,hogy végigmentem, mert különben tériszonyos vagyok.”

-”Esténként sokat bohóckodtunk a szobában, ahol más iskolákból jött gyerekekkel voltunk együtt.”

- Az esti  csapatjátékban a „Kalácsképűek” nevet választottuk magunknak. Nagyon sokat nevettünk.”

-”Jó volt a vastag avarban , levélkupacban ugrálni. Ennyi falevelet még soha életemben nem láttam.”

 

5000 Szolnok, Karczag L. út 2. Telefon: (56) 522 032, Mobil: 20/245-7327

 e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Honlap: www.humanszolgaltato.hu


 

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
© 2016-2024 Copyright. Minden jog fenntartva Win Investor Zrt.