• Iskolaorvos: Dr. Tancsik Andrea
 • Rendelési idő: csütörtök: 8.00 – 10.00
 • Védőnő: Kovács Katalin
 • Elérhetősége: 20/460-2080
 • Munkarendje: hétfő: 8.00 – 12.00; csütörtök: 8.00 – 12.00
 • Tanácsadás: hétfő: 11.00 – 12.00

   

  ISKOLAEGÉSZSÉGÜGYI TEVÉKENYSÉGEK A TANÉV SORÁN

  Kedves Szülők!

  Az alábbiakban az iskolában folyó iskola-egészségügyi tevékenységről szeretném tájékoztatni Önöket.

  Az iskolában a tanév folyamán az iskola vezetésével egyeztetett munkaterv alapján zajlanak a vizsgálatok és az oltások a az iskola-egészségügyi ellátásról szóló  26/1997. (IX. 3.) NM rendelet alapján.

  Kötelező általános szűrővizsgálat a 2-4-6-8. osztályos tanulókat. (súly, magasság, vérnyomás, hallás, látás) Ennek eredményéről a szülők az általános orvosi vizsgálat után leletet kapnak.

  Védőoltásban részesülnek a 6-7. osztály tanulói.

  6. évfolyamon kötelező a DTaP, MMR védőoltás

  7. évfolyamon kötelező a HBV oltás

   Kötelező felajánlani a HPV oltást a 7. osztályos lányoknak. Ezt az oltást csak azok a tanulók kapják meg, akiknek a szülő igényli.

  Szűrővizsgálatok

  A védőnői és orvosi vizsgálat alkalmával felmerülő elváltozások tisztázására a tanuló minden esetben visz haza értesítést arról, hogy további vizsgálatok szükségesek az elváltozások igazolására, vagy cáfolására.

   Ezért kérem a kedves szülőket, hogy amennyiben ezt az értesítést megkapják, a szakvizsgálat megtörténte után a leletet szíveskedjenek az iskolába beküldeni a nevemre címezve.

  Tisztasági vizsgálat

  Ennek keretében negyedévente hajvizsgálat történt az osztályokban, illetve ha valakinél fejtetűt észlel a szülő, kérem, hogy a kezelés elvégzésével egy időben jelezzék a problémát az osztályfőnöknek.

  Ebben az esetben soron kívül megnézem a tanulók haját az osztályban a további fertőzések megelőzése érdekében.(a témáról bővebben külön mellékletben gyűjtöttem össze, ezzel az élősködővel kapcsolatos tudnivalókat)

  Védőoltások

  Az oltások rendjéről külön mellékletben tájékozódhatnak a kedves szülők.

  -Fontos tudnivaló: az oltások a tanuló által behozott oltási könyvbe kerülnek bejegyzésre. Az oltási igazolásokat kérni fogják a középiskolai beiratkozásnál is.  Ezért kérem, hogy az oltások alkalmával szíveskedjenek beküldeni az oltási könyvet. Ha pedig visszakapta a tanuló, a fontos iratok között érdemes tárolni, mert  élete során más területen  is szüksége lehet gyermekének erre a dokumentumra .

  Segítő közreműködésüket előre is köszönöm.

  Tisztelettel: Kovács Katalin Védőnő


   

  OLTÁSOK RENDJE A TANÉV SORÁN

   

   Szeptember

   

  MMR                                                                          6. ÉVFOLYAM

  /MUMPSZ, KANYARÓ, RÓZSAHIMLŐ ELLEN/

   

  HEPATITIS B I.                                                        7. ÉVFOLYAM

  /FERTŐZŐ MÁJGYULLADÁS ELLEN /

   

   

  Október

   

  DTaP                                                                          6. ÉVFOLYAM

  /TOROKGYÍK,MEREVGÖRCS,SZAMÁRKÖHÖGÉS ELLEN/

   

  HPV I.                 7. ÉVFOLYAM LÁNYOK IGÉNY SZERINT

  / HUMÁN PAPILLÓMA VÍRUS ELLEN GARDASIL 9 KOMPONENSŰ OLTÓANYAGGAL/

   

   

  Március

   

  HEPATITIS B II.                                                       7. ÉVFOLYAM

  /FERTŐZŐ MÁJGYULLADÁS ELLEN/

   

  Április

   

  HPV II.               7. ÉVFOLYAM LÁNYOK AKIK KÉRTÉK

  / HUMÁN PAPILLÓMA VÍRUS ELLEN GARDASIL 9 KOMPONENSŰ OLTÓANYAGGAL/


   

  Fejtetű és a fejtetvesség elleni védekezés gyermekközösségekben

  A fejtetű elsősorban az általános iskolákban, de esetenként az óvodákban és bölcsődékben is megjelenik.

  Bárkinél előfordulhat (a leggondosabb szülő gyermekénél is!), hogy "összeszedi" ezeket a kis vérszívókat, melyektől azután igen nehéz megszabadulni (ha azt hisszük kiírtottuk őket, hetek múlva újra indulhat a kínlódás...)

   A fejtetű fertőző betegséget nem terjeszt, ártalma a viszketés és vakarózás, amely felsebzi a bőrt és ennek következtében másodlagos bőrgyulladás alakulhat ki. Elsősorban közvetlen érintkezés útján terjed, leggyakrabban úgy, hogy játék közben a gyerekek feje egymáshoz ér. Azonban egyik személyről a másikra bizonyos, közösen használható tárgyakkal (pl. sapkával, fésűvel, hajkefével) is átvihető.

  A megelőzés egyik leghatékonyabb tényezője a szülői gondoskodás! Fontos, hogy otthon fordítsunk kellő gondot a rendszeres hajápolásra, a hajmosásra és fésülködésre valamint ellenőrizzük gyermekeink megfelelő tisztálkodását. Továbbá hasznos, ha időről-időre átvizsgáljuk a gyermek haját, nincs-e benne élő tetű vagy serke. Amennyiben ezekre a tevékenységekre nem helyezünk hangsúlyt, megeshet, hogy a hajra került fejtetű könnyen és gyorsan elszaporodik.

  Előfordul, hogy a szülői gondoskodás ellenére közösségben mégis megfertőződik gyermekünk. Ilyenkor használjuk a gyógyszertárakban, drogériákban megvásárolható tetűirtó szereket. A megvásárolt irtószert minden esetben a címkén lévő használati utasítás szerint, nagy gondossággal alkalmazzuk! A címkén feltüntetett hatás kizárólag az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által engedélyezett, OTH engedélyszámmal ellátott, az Országos Epidemiológiai Központ által hatástani szempontból bevizsgált tetűirtó szerek esetén garantálható. A készítmények hatása vegyi úton érvényesül, így azok a lárvákat és tetveket (készítményenként különböző időtartam alatt) biztosan elpusztítják.. A kezelést követően különös gondot kell fordítani az elhalt serkék hajszálakról történő eltávolítására. Mivel a serkék cementszerű anyaggal erősen rögzítettek, ezért erre a célra csak a sűrű fogazatú fésű vagy az egyenkénti (két köröm közé fogva, esetleg csipesszel történő) lehúzás alkalmas, de egy-egy serke a hajszállal együtt le is vágható. A haj serkementessége jelzi, hogy a kezelést gondosan végezték el.

  Minden serkét azonban szinte lehetetlen egy kezeléssel eltávolítani, tehát sajnos a kedves szülő számíthat arra, hogy egy-két héttel a kezelés után ismét fertőzést észlel. Ez azonban nem újabb fertőzés, hanem a megbúvó, szinte észrevehetetlen 1-2 serke kikelését jelzi. Ezért érdemes a fő kezelés után még néhány hétig gondosan figyelni, kezelni a gyermek haját.

  Mit tegyünk?
  A „ping-pong-effektus” elkerülése végett legfontosabb a személyes higiénés távolság biztosítása Az osztályokban ügyelni kell arra, hogy a köztudottan fertőzött időszakban a gyerekek egymás között ne cserélgessék sapkáikat, ruháikat, ne használják egymás fésűjét, hajgumiját, csatokat. A fejkendők, sapkák a tapasztalat alapján nem sokat segítenek.
  A családban otthon mindenki használja saját higiénés tárgyait (törölköző, ágynemű, fésű, kefe).


  Első lépésben akadályozzuk meg az újrafertőződést. A tetvek megtalálhatók az ágyneműben, ruházaton, plüss és gyapjú játékokon, fésűn, bútorhuzaton, autóülésen stb. Ha az itt található tetveket nem távolítjuk el, akkor rövid időn belül újabb invázió várható. Azon a napon, amikor a kezelést elkezdjük, a következő megelőző tennivalókat is el kell végeznünk:

  NEM ELÉG CSAK A GYEREKET LEKEZELNI

  ·        (ha "tetves" lett a gyerek AZ EGÉSZ CSALÁDOT EGYSZERRE KELL LEKEZELNI!)
  - az hogy valakinek nem viszket a feje még nem garancia arra, hogy nem tetves ill.
  - szabad kézzel átvizsgálva családtagjainkat/magunkat szintén nem állíthatjuk 100 %-os biztonsággal, hogy nem vagyunk tetvesek, mert nem láttunk sem tetűt, sem serkét!!!

  ·        A KEZELÉSSEL EGYIDŐBEN  a gyerek MINDEN olyan ruhaneműjét, használati tárgyát... (amivel érintkezhettek tetvek, ill. amiben akár hajszálakhoz tapadva serke formában túlélhettek): RUHA, SAPKA, SÁL, ÁGYNEMŰ, TÖRÖLKÖZŐ, HAJRÁF, FÉSŰ... ÉRDEMES (legalább) 60 FOKON KIMOSNI (vagy ami nem mosható: alaposan kiporszívózni pl. magát az ágymatracot, a posztó kabátot...)

  ·        szintén A KEZELÉSSEL EGYIDŐBEN (az elszórodott hajszálak miatt) AZ EGÉSZ LAKÁST ALAPOSAN FEL KELL PORSZÍVÓZNI (és a porszívózás után a porzsákot KIDOBNI - a benne lévő serkék 1 hét múlva kikelnek, és újra fertőzhetik az egész családot...)


H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
© 2016-2024 Copyright. Minden jog fenntartva Win Investor Zrt.